Life down under

Ausztrália beszámolók Hajdú Dani kérésére. No ilyen fejjel lefelé! Meg most ennyi itt az idő: Van több kép is itten: fotók lentalant = down under, és nem a lantot tettem le

egri-nagy.hu

Friss topikok

  • tchangalo: Állítólag lőnek vele minden délben, de előadás közben nem hallottuk a lövést, így közvetlen bizony... (2014.09.23. 12:26) Newcastle, Fort Scratchley
  • Sir: Nagyszerű jó éjszakát! Végre! Pelikánok, hajók, műköves ösvénnek, meg vaslépcsős izék... Jó kép... (2014.06.05. 23:27) Port Stephens hétvége
  • NGGR: az egész milyen? milyen érzések, hangulat, érzet? mármint ósztrália. kicsit sajnálom ezt a folk do... (2014.04.13. 20:00) Shinkanzen
  • Sir: A cseresznye fák virágzása is éppen belefért? (2014.04.09. 09:08) Japán, további képek
  • Sir: Vacsigami? (2014.03.15. 22:24) Jappán

Címkék

2011 (1) 3D-s nyomtató (1) albérlet (2) állatkert (1) amazon (1) Anglia (1) áradás (1) arduino (2) átok (1) ausztrália (13) Ausztrália (46) Ballarat (2) bálna (1) barbie (1) bbq (1) beach (1) bealvás (1) Berowra (1) bevásárlókocsi (1) Biennale (1) bitbucket (1) botanikus kert (2) Bronte beach (1) brooklyn (2) Bunadeena (1) Bundeena (3) bushwalking (10) buszmegálló (1) bútor (1) C64 (2) Calna Creek (1) camping (1) cider (2) Circular Quay (1) Coast Track (2) Cockatoo Island (1) Cook (1) cowan (2) Cronulla (4) csipkebokor (1) Darling Harbour (2) daru (1) demoscene (1) dízelmotor (1) Domain (1) egyetem (10) ekönyv (1) Endeavour (1) építészet (3) erdőtűz (2) évértékelő (1) évforduló (1) felhőkarcoló (2) felszerelés (1) ferrython (1) fish and chips (1) flip-flop (1) fogorvos (1) folyó (8) Fuji (1) gameduino (2) Gardner (1) geek (1) görbe tükör (1) Great Ocean Road (1) gyümölcs (1) hadihajó (2) haditengerészet (2) hajó (1) hal (2) halmazelmélet (1) halpiac (1) Hamilton (1) Harbour Bridge (1) hawkesbury (3) hegedű (1) heliport (1) hexaflexagon (1) hobart (1) horror (1) hőség (1) hullám (1) hyde park (1) IKEA (1) ingóság (2) installáció (1) James Craig (1) Japán (2) játék (1) jetlag (1) kaja (1) karácsony (1) karaoke (1) karavella (1) kenguru (1) kenyér (1) kenyérsütő (1) kígyó (1) kihívás (1) kikötő (8) kilátás (2) kindle (1) koala (1) kódolás (1) költözés (2) költöztetés (1) komp (7) koncert (1) konferencia (2) könyv (1) kookaburra (1) Korea (1) környezetszennyezés (1) kortárs művészet (1) krikett (1) krokodil (1) Kurnell (1) kütyü (2) laptop (1) Lenovo (1) lépés (1) lodge (1) madár (4) mangó (1) Manly (2) marketing (1) Marley Beach (1) Martin Place (1) másfél millió (1) matek (7) Mátrix (1) McMahons Point (3) medúza (1) megfázás (1) Melbourne (9) meleg (2) mérőszalag (1) metróállomás (1) modern (1) monorail (1) Mount Kuring-gai (1) művészet (4) napkelte (2) National Maritime Museum (1) Newcastle (5) North Era (1) nyár (1) nyersolaj (1) nyílt nap (1) nyuszi (1) Ocean Shield (1) oktatás (4) olajfinomító (1) operaház (1) Otford (2) panama kalap (1) papagáj (1) papucs (1) park (1) Parramatta (3) piknik (1) Port Stephens (1) programozás (6) Raspberry Pi (1) reklám (1) repülő (1) retró (2) Roppongi (1) Royal National Park (3) ruha (1) séta (4) sör (1) soul (1) Sydney (47) sydney (11) Sydney Festival (1) számítógép (6) szilveszter (2) szingularitás (1) szivárványlóri (2) szobor (1) szörf (1) t (1) Tazmánia (1) tenger (2) tengeralattjáró (1) tengerpart (2) timelapse (1) Tokió (1) trainspotting (1) túra (10) tűzijáték (3) Unicum (1) utcazenész (2) vacsora (1) válság (1) verseny (1) Victoria (1) vihar (1) vitorlás (2) vitorláshajó (2) vízum (1) vombat (1) vonat (10) wallaby (1) Warabrook (1) woy woy (1) Címkefelhő

2012.02.06. 12:00 tchangalo

A leg***bb számítógépes játék: programozás.

Címkék: oktatás játék egyetem programozás számítógép szingularitás

Tanszéki előadás a programozás oktatás jelenlegi helyzetéről. Kiinduló probléma: a hallgatók nem tudnak programozni. Sőt, nem is akarnak. "A haverom IT manager, 200K felett keres és lövése sincs a programozásról, akkor én mit törjem magam?"-mondják. A hallgatók 73%-a nyíltan vállalja, hogy utálja a programozást és nem is érti, hogy minek neki a diplomájához ez a tárgy.. ahem... Computing Science BSc...

Logikus első gondolat, hogy ez csak nálunk ilyen rossz. Nem, más egyetemen is ez a helyzet.

Következő lépés, talán másképp kell tanítani. Hát ja, mi digitális bevándorlók vagyunk, de akiket tanítunk, azok már digitális benszülöttek. Google/Facebook/Youtube/* hatásai: multitaszking (ez mondjuk jó, de programozáshoz annyira nagyon nem kell), koncentrációképesség hiánya (már az is jó lenne, ha meglenne legalább a youtube-os 10 perc, de lehet, hogy a figyelem képessége már csak másodpercekben mérhető vs. másfél óra), azonnali eredmény elvárása (ez mekkora bukó programozásnál). Ami megmaradt az a játék élvezete. Azt mondja  a hallgató sokkal jobb játszani, mint játékot fejleszteni. A játékfejlesztő szakon. Hm.. Konklúzió: a programozást úgy kell oktatni mintha az egy számítógépes játék lenne. A játék során endorfin szabadul fel az agyban, na erre kell alapozni. A Stanford, CMU már ezt csinálja. Pár éve viccelődtem, hogy az egyetemeknek szórakoztató központtá kell alakulniuk. No ez nem vicc, minek jöjjön be a hallgató az órára? Ha érdeklődik is, akkor is a tengerparton napozva az IPhone-ján nézheti az MIT-s előadásokat. Jogos... Ezzel kell versenyezni.

Közbe lehetett szólni, így én sem bírtam sokáig szó nélkül. Hát mondom, úgy látszik nagyot fordult a világ, mert bár játszottam is annak idején a géppel, de a legnagyobb endorfin löketeket a programozás adta. Ez a legjobb számítógépes játék. Ha úgy tetszik - követve aterminológiát - ez annyira kemény drog, hogy nekem 23 év alatt sem sikerült lejönni róla. Aki nem élvezi azt, hogy összerak valamit ami működik, mint egy gép a logikai-digitális térben, no hát az jól beszopta ha programozónak jött. Ezzel az előadó egyet értett, de mondta hogy a hallgatók már nem így gondolkodnak, és nekünk velük kell valahogy dűlőre jutni. Hát ja, ez így van.

No, ezt forgattam magamban egy kicsit, morfondíroztam, majd  előrukkoltam a következőkkel (enyém lett a végszó :)

Emberek! Hát meg lehet fogni a jobbik felén is, optimistán azt tudom mondani, hogy ez csak jól sülhet el!

  1. Sarkítva ami most történik az azt jelenti, hogy nem képződik programozó utánpótlás, tehát mi már sosem leszünk munkanélküliek!
  2. Esetleg a hallgatónak van igaza. Már nem kell programozói tudás. Ez még jobb. Ez csak azt jelentheti, hogy közel a szingularitás (lásd Ray Kurzweil), tehát már az informatikai problémák megoldásához olyan magasszintű eszközök állnak rendelkezésre, hogy egyszerűen össze lehet klikkelni a megoldást (valaki küldje már át a linket, amivel a mi mostani kutatási problémáinkra is meg lehet ezt csinálni), ami meg már egy olyan egyszerű feladat, hogy már rá lehet bízni a gépre. A gépek megcsinálnak mindent, megtermelik a javakat. A mi feladatunk pedig már csak annyi, hogy heverésszünk a parton, élvezzük a szép nők társaságát, zenéljünk, vagy csak finom könnyű borokat kortyolgassunk valahol hűs árnyékban, a rekkenő délutáni hőségben.

Na, ha lehet választani, akkor én a kettesre szavaznék.. ;)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lentalant.blog.hu/api/trackback/id/tr384071456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vago (törölt) 2012.02.06. 22:09:16

En is a kettesre szavaznek :), de azert megkerdeznem azt a baromi sok IT szakos hallgatot, hogy majd megis mibol terveznek megelni 10 ev mulva... Ha mar nem kell a Foldre tobb IT manager, es a programozok szama, mondjuk konstans, akkor mi lesz :)

Arrafele mondjuk kicsit mas problemak vannak a karriertervezesben mint nalunk. Leginkabb azert, mert nalunk nincs is ilyen :)

tchangalo · http://www.egri-nagy.hu 2012.02.07. 00:17:55

Kösz a kommentet! Kérdezni is akartam, hogy az iparban ezt hogyan látják...

Magyarországon tavaly még jó volt a helyzet ebben a tekintetben. Nem kellett a hallgatókat győzködni programozás ügyben. Diszkrét matek esetében már inkább, de még az is belefért (azért azon látszik hogy az a programozás leglényege). Mondjuk a számításelmélet már nem fért bele a világképükbe...

XEP 2012.02.08. 10:59:09

"Aki nem élvezi azt, hogy összerak valamit ami működik, mint egy gép a logikai-digitális térben, no hát az jól beszopta ha programozónak jött."

Mélységesen egyetértek. :)

Ezt is te mondtad valamikor 2011 tavaszán:
" 'Vannak emberek akik meg tudnak tanulni programozni, és vannak emberek akik nem.' Ez nem igaz! Bárki megtanulhat programozni."

Nem értek egyet. :)

A két állítás persze nem üti egymást teljesen, de azért egy icipici ellentmondást érzek közöttük.

Én azt gondolom, hogy nem mindenki képes megtanulni programozni. Azt gondolom továbbá, hogy van olyan embertípus, akiknek könnyű a programozás, és szeretik csinálni.

Tessék, Temple Grandin róluk beszél:
www.ted.com/talks/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds.html

A 2. pontodról meg a WALL-E jutott eszembe, de gondolom nem nagyon nézel Disney produkciókat. :)

vago (törölt) 2012.02.08. 13:30:18

Vilagmegvalto otleteim lennenek a magyar informatikai felsooktatas megreformalasara, es ugy hozta a sors, hogy egy reszet sikerult is megvalositanom, amire persze baromi buszke vagyok, de ami meg mindig hianyzik az szerintem az, hogy hogyan lehetne az alapkepzesbe beintegralni a piaci szereploket.

Ha valaki nem kutatoi munkara keszul (feltetelezem a hallgato >95%-a), akkor szerencses lenne nekik elmagyarazni, hogy a "valo vilagban" mire megy a matloggal, diszket matekkal, vagy ahogy Kojakkel epp multkor megalapitottuk, a numerikus matekkal :)

Ha ez osszejonne, akkor vagy sikerulne hamar elvenni a paciens kedvet, es egy ev utan uj szakot, szakmat valaszthat maganak, vagy egy eletre megszereti :)

tchangalo · http://www.egri-nagy.hu 2012.02.09. 00:33:56

@XEP: Wow! Ennél többet oktató nem kívánhat, emlékeznek arra amit mondott és vitatják is. :)

A Temple Grandin linkért köszönet! Szoktam nézni a TED-et, de ez elkerülte a figyelmemet.

Wall-e, megnéztem a trailerét, nem tűnik rossznak.

tchangalo · http://www.egri-nagy.hu 2012.02.18. 03:21:40

@vago: Arra is van példa, hogy valaki már a nyugdíjat sem akarja megvárni:

ask.slashdot.org/story/12/02/17/226256/ask-slashdot-life-after-software-development

Mondjuk minden munkával van szívás, így egy kicsit furcsa az érvelés.

vago (törölt) 2012.02.18. 12:11:39

@tchangalo: Valahol megertem, hogy neha jo kiszakadni abbol, amit csinalsz, es ujra felfedezni a tanulas oromet, ettol fuggetlenul viszont igazad van, mert nincs olyan, hogy minden szep, minden jo...

Na most, hogy ezt a kettot hogyan lehet kombinalni, az mar egy masik tortenet, de szerintem ez siman megoldhato.
süti beállítások módosítása